E faapefea ona malolo ivi gau?

E fa'amalolo le ponaivi e ala i le faia o le cartilage e fa'apipi'i ai mo sina taimi le pu na tupu i le gau.Ona suia lea i le ponaivi fou.

O le pa'ū, sosoo ai ma le ta'e - o le toʻatele o tagata e le o se mea fou i lenei mea.O ponaivi gaui e tiga, ae o le tele e malolo lelei.O le mea lilo o lo'o taoto i sela fa'ato'aga ma le malosi fa'anatura o le ponaivi e fa'afouina ai o ia.

O le toʻatele o tagata e manatu o ponaivi e malo, malo, ma faʻavae.O le ponaivi, o le mea moni, o le ki i le faatumauina o o tatou tino i luga, ae o se totoga sili ona malosi ma malosi.

O le ponaivi tuai o lo'o suia i taimi uma i ponaivi fou i se feso'ota'iga lelei o sela o lo'o iai.O lenei faiga o le tausiga i aso taitasi e aoga pe a tatou feagai ma se ponaivi gau.

E fa'ataga ai sela fa'ato'aga e fa'ato'a maua ai le cartilage ona fa'atupu ai lea o se ponaivi fou e fa'amalolo ai le gau, o ia mea uma e fa'afaigofieina e se fa'asologa lelei o mea tutupu.

E muamua le toto

O tausaga taʻitasi, e tusa ma le 15 miliona gau, o le faaupuga faʻapitoa mo ponaivi gau, e tupu i le Iunaite Setete.

O le tali vave atu i se gau o le tafe toto mai alatoto ua togitogi i o tatou ponaivi.

O le toto fa'afefeteina e fa'aputu faataamilo i le ponaivi gau.E ta'ua lea o le hematoma, ma o lo'o i ai se fa'aogaina o polotini e maua ai se polo le tumau e fa'atumu ai le va na faia i le malologa.

O lo'o fa'agasolo nei le puipuiga o le tino e fa'atulaga le mumu, o se vaega taua o le fa'amalologa.

O sela faʻagogo mai aano o loʻo siomia ai, gaʻo ponaivi, ma le toto e tali atu i le valaau a le tino puipuia, ma latou faimalaga atu i le gau.O nei sela e amata mai ni auala eseese se lua e mafai ai ona faʻamalolo le ponaivi: faʻavae ponaivi ma le faʻavaeina o le cartilage.

Cartilage ma ivi

O ponaivi fou e amata ona tupu tele i pito o le gau.E tupu lenei mea i le auala lava e tasi e faia ai le ponaivi i taimi masani, tausiga i aso uma.

Ina ia faatumu le avanoa gaogao i le va o pito gau, e maua mai ai e sela le cartilage vaivai.Atonu e faateʻia lenei mea, ae e talitutusa lava ma le mea e tupu i le taimi o le tuputupu aʻe o le embryonic ma le taimi e tupu ai ponaivi o tamaiti.

Cartilage, po'o le callus vaivai, fa'atupuina maualuga pe a ma le 8 aso talu ona manu'a.Ae ui i lea, e le o se fofo tumau aua e le lava le malosi o le cartilage e tatalia ai le mamafa o ponaivi i o tatou olaga i aso taitasi.

E sui muamua le kaulu mālū i le malō, pei o le ponaivi.E fai lava si malosi, ae e le o malosi e pei o le ponaivi.Pe a ma le 3 i le 4 vaiaso talu ona maeʻa le manuʻa, e amata le faʻavaeina o ponaivi matua fou.E mafai ona umi se taimi - o ni nai tausaga, i le mea moni, e faalagolago i le tele ma le nofoaga o le gau.

Ae ui i lea, e i ai tulaga e le manuia ai le faʻamalolo o ponaivi, ma o nei mea e mafua ai faʻafitauli ogaoga o le soifua maloloina.

Fa'alavelave

O gau e umi se taimi e fa'amalolo ai, po'o mea e le toe tu'u fa'atasi, e tupu pe tusa ma le 10 pasene.

Ae ui i lea, o se suʻesuʻega na maua ai o le maualuga o ia gau e le faʻamaloloina e sili atu le maualuga i tagata ulaula ma tagata na masani ona ulaula.E talitonu saienitisi atonu e mafua ona o le tupu aʻe o le toto i le ponaivi faʻamalolo e tuai i tagata ulaula.

O gau e le fa'amaloloina e fa'alavelave fa'apitoa i vaega o lo'o amoina le tele o uta, pei ole ponaivi.O se taotoga e faaleleia ai le va o le a le malolo e masani ona manaʻomia i ia tulaga.

E mafai e fomaʻi tipitipi faʻapitoa ona faʻaogaina ponaivi mai se isi mea i totonu o le tino, ponaivi na aumai mai se tagata foaʻi, poʻo mea e fai e le tagata e pei o le ponaivi lolomi 3-D e faʻatumu ai le pu.

Ae i le tele o tulaga, o le ponaivi e faʻaaoga ai lona malosi ofoofogia e toe faʻafouina.O lona uiga o le ponaivi fou e tumu ai le gau e foliga tutusa ma le ponaivi aʻo leʻi manuʻa, e aunoa ma se faʻailoga o se maʻila.


Taimi meli: Aukuso-31-2017